Acest tort de ciocolata mi-a „facut cu ochiul” de multe ori in paginile blogului Laurei Sava, blog pe care il vizitez, recunosc, de multe ori.Asa ca m-am hotarat sa-l „asez” ca desert pe masa de Paste.Va spun de la inceput ca e un tort care are nevoie de multa rabdare din partea „cofetarului”.Asadar, aveti nevoie :
pentru blat
- 350 g ciocolata
- 2 oua intregi
- 350 g zahar
- 8 oua la care separati albusurile de galbenusuri
- 200 g nuca macinata
pentru crema
- 200 g ciocolata alba
- 6 linguri de frisca lichida
- 200 g unt
- 50 ml cognac
pentru glazura
- 150 g ciocolata cu lapte
- 2 linguri de zahar pudra
- 250 g unt
Topiti ciocolata pe baie de aburi, eu am topit-o la microunde, si lasati-o sa se raceasca.
Cele 2 oua intregi se amesteca cu cele 8 galbenusuri si zaharul , dupa care adaugati nuca macinata si ciocolata racita.Bateti albusurile spuma si incorporati-le cu grija in amestecul de oua.E de preferat sa folositi o lingura de lemn in locul mixerului.Ungeti o tava de aprox 24 cm cu unt si tapetati-o cu faina si turnati compozitia pentru blat.Eu am folosit si hartie de copt.Daca aveti tava cu pereti detasabili hartia este obligatorie :))
Asezati in cuptor un vas cu apa si lasati acolo pe toata durata coacerii care va fi de 1 ora si 45 de minute.Acoperiti blatul cu hartie de copt.
Pentru crema,puneti ciocolata alba si frisca la foc mic si amestecati pana ce ciocolata se topeste.Luati de pe foc si adaugati alcoolul.Untul il frecati spuma si incorporati in el ciocolata topita si racita.Dati crema cateva minute la frigider.
Taiati blatul in doua si ungeti cu crema.Puneti blatul din nou la rece.
Pentru glazura,frecati untul spuma cu zaharul pudra si adaugati ciocolata topita.Imbracati tortul cu aceasta glazura delicioasa.
Si pentru voi, bineinteles, o feliuta…sau chiar doua!
Un răspuns to “Tort de ciocolata”